/
Mat & Bak /
Porterstek
Här kommer ett recept på smarrig porterstek,
Ca 1.5 kg benfritt nötkött ( ex stek av fransyska, rostbiff)
1 flaska porter
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soya
6 krossade enbär
6 svartpepparkorn
2 tsk timjan
2 tärningar köttbuljong eller fond i flaska
2 vitlöksklyftor
2 gula lökar
Skiva löken och blanda alla ingeredienser i en gryta (helst som köttet ligger ganska trångt i) Låt koka ihop ca 5 min, putsa köttbitten och lägg i grytan. Låt sjuda ca 1 1/2 timme, vänd en gång i halvtimmen. Låt sedan köttet svalna minst 20 min i spadet men låt helst köttet stå i kylen över natten. Skiva upp i tunna skivor och servera med sås, potatis och svartvinbärsgele.
Sås: Sila av spad från grytan, blanda med grädde och red av.