Mexikansk linsgryta med avokado och nachochips
I veckan lagade jag en väldigt god vegetarisk gryta med linser. Gillar man tacos så borde man gilla detta. Både jag och Daniel tyckte att maten var väldigt god och lätt kan ersätta vanlig tacofärs. Vi äter mycket mer vegetarisk mat nuförtiden och det är både gott och bra för kropp och natur. Jag såg när kocken Siri lagade denna rätt på nyhetsmorgon och blev inspirerad. Testa ni med! Jag skippade dock koriander då jag inte gillar färsk... Torkad går bra.
Till 4-6 portioner
- 2 gula lökar
- 2 stjälkar selleri
- 5 klyftor vitlök
- 3 msk rapsolja
- 1 röd chili
- 2 tsk spiskummin
- 2 tsk rökt paprikapulver
- 500 g svarta linser, belugalinser eller liknande
- 33 cl öl, valfri sort
- 1 tärning grönsaksbuljong
- 800 g krossade tomater
- salt och peppar
- 1 grön paprika
- 1 silverlök
- Hacka lök, vitlök, chili och selleri smått. Ta en stor gryta och tillsätt olja. Stek lök, vitlök, chili och selleri tills det har fått fin färg, tillsätt paprikapulver och spiskummin.
- Tillsätt sedan linser, öl, krossade tomater och grönsaksbuljong. Salta och peppra. Låt det koka ordentligt utan lock så att vätskan reduceras. Låta koka ca 15-20 minuter. Linserna ska inte vara "al dente" utan riktigt mjuka.
- Hacka grön paprika och silverlök och blanda ned i grytan precis innan servering så att de fortfarande är krispiga.
- Servera med avokado, chips, koriander och gräddfil!



Bild från: köket.se